512.

Bejegyezte: Bejja , 2008. szeptember 9., kedd 7:52

23Az Úr így szólt Mózeshez: 24 „Szólj Izrael fiaihoz és mondd meg nekik: A hetedik hónap első napja legyen pihenőnap számotokra, harsonazengéssel és ünnepi összejövetellel.” (Lev23, 23–24)

ezt a képet az Ő oldaláról (link) vettem kölcsön. Csodaszép.

A hagyomány a teremtés napját a Biblia szerinti a hetedik hónap, Tisri, 1, napjára teszi, így a Ros Hásáná az újév ünnepe, idén az első napja szeptember 30. kedd

Erre az időszakra a köszöntés: „Lesáná tová tikátév vetéchátém” (Lösónó tajvó tikoszév vöszéchoszém) (Boldog esztendőre légy beírva és bepecsételve!) vagy „Ktivá váchátimá tová” (Kszivó váchászimó tajvó) (Jó beírást és bepecsételést!).

Az Őszi ünnepek sorban a Ros Hásáná a Jom Kipur és a Szukot. A reggeli szertartás központi eleme is a sófárfújás. Ennek során száz sófárhangot szokás meghallgatnia a hívőknek, de harminc a háláhá szerint kötelező. A hagyomány szerint az első sófárt Ábrahám készítette akkor, amikor egyetlen fia, Izsák megkötözésekor az Örökkévaló gondoskodott más áldozatról Izsák helyett, miután meggyőződött arról, hogy Ábrahám Őt szereti a legjobban. A Ros Hásáná másik neve Jom HáDin, azaz az ítélet napja. Ezen a napon ugyanis mindenkinek megírattatik a sorsa tettei szerint. Kinek jutalomra, kinek ítéletre. Amikor azonban a zsidók megfújják a sófárt, az Örökkévaló az Ítélet Trónjáról átül a Kegyelem Trónszékére és irgalommal fordul népéhez – szól a hagyományos magyarázat. Ha valakinek a sorsa ítéletre íratott be, még van lehetősége változtatni. Ros Hásáná után következik Jom Kipurig a Megtérés Tíz Napja, amikor is az ember megtéréssel, imával és jótettel fordíthat sorsán. Ezek miatt is hívják ezeket a napokat Félelmetes Napoknak.

"Báruch Átá Adonáj Elohéjnu Melech haolam, sehihijánu vekimánu vehigiánu lázmán háze."
"Áldott vagy Te , Urunk Istenünk a Világ Királya, aki életben meg- és fenntartottál bennünket, és engedted megérnünk ezt a napot."

0 Response to "512."