445.

Bejegyezte: Bejja , 2008. július 13., vasárnap 18:39

Jud lány blogján olvastam ezt a kis szösszenetet. Nem tudok vele nem 100%-an egyetérteni. Ajánlom mindenknek, hátha...

Mi teszi a magyart?

Na most ezt a posztot úgy kéne megírni, hogy ne politizáljak. Nem is áll szándékomban, bár nyilván akad olyan, aki elolvasva politikai felhangot lát majd bele, annak üzenem, hogy téved, nem viselek semmilyen színű pólót. Amúgy meg, azt gondol mindenki, amit akar. Vagy mégsem?

Kezdhetném az egészet a melegfelvonulással, mert a honi sajtó legnagyobb örömére van miről tudósítani két héten keresztül, ostoba vitaműsorokban foglalkozni vele, vajon ez most mennyire fájt globálisan a világnak, vagy csak mi csinálunk bolhából elefántot? Egy azonban biztos: a melegfelvonulás kapcsán történtek - még ha számítani is lehetett minderre -, volt az utolsó csepp a pohárban, hogy megírjam ezt a - bevallom, "kissé" csapongó - bejegyzést.

Szóval mi teszi a magyart?

Dögöljön meg a szomszéd tehene - mondja a közismert mondás, miszerint ilyenek vagyunk mi, magyarok. Közben minden reggel elhaladok egy foszló "Új Magyarország" plakát mellett, amit gondolom, valami uniós pénzből állítottak, hogy feldobja a lakosság béka segge alatt leledző hangulatát. Amúgy az üzenet, még ha nyilván sokba került is a kampány, világos és fontos: ne csak a saját kertedben takaríts ki, hanem legalább azon az utcaszakaszon, ami a házad előtt van; engedd át a zebrán a gyalogost, ne vágd át a külföldi túristát, és ha rendőr vagy, ne azzal kezd, hogy "Forgalmit, jogosítványt", hanem tégy hozzá egy "Jó napot kívánok"-ot, és egy "kérnék szépen"-t. Ja, és ne dobáld meg a melegeket tojással, kővel, akármivel. Ne vonulj fel és alá nyilas-fasiszta-életérzést sugalló egyenruhában főként romák lakta településen. Mert az, hogy is mondjam, nem túl elegáns... Kár, hogy minderre plakátokkal, kampányokkal kell emlékeztetni az embereket.

Ebben az országban mindenkinek csak jogai vannak, kötelességeik nem.
Tudtátok, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság Alkotmányában az alkotmányos alapkötelezettségeket is megfogalmazzák, közvetlenül az alkotmányos alapjogok után? De tudom, senki ne várjon közel húsz év elteltével új, szebb, ropogósan friss Alkotmányt, amitől szem nem marad szárazon, olyan szép. De ahhoz, hogy átengedd a gyalogost a zebrán, ne szemetelj az utcán, rászólj az idegen gyerekre a BKV járaton*, hogy talán ne firkálja össze a hátsó ülést, ahhoz nem kell a politikusok emberi lénnyé válására várni, sem pedig új Alkotmányra. Senkinek. Ők túl régóta elfordultak tőlünk, tegyük mi is azt. Tudom, demagóg vagyok. Csak vannak dolgok, amiket anélkül meg lehetne oldani, hogy folyton azt lesnénk, mikor kapunk érte pénzt, uniós támogatást, sült galambot a pofánkba. Meg új, szélesvásznú alaptörvényt, mert az mindent megold, ugye.

Ha tíz-tizenöt év múlva jobbra fordul az ország helyzete, akkor kevesebb lesz a szélsőséges is. De jó lenne, ha nem azért, mert a középosztály kellőképp megtömte a bendőjét, s egyszerűen nem érdekli semmi, hanem mert megtanult együttélni másokkal. Tolerancia, liberális gondolkodás, meg hasonló badarságok, ja. Az igaz magyar már akkor kockakövet kap a markába, ha meghallja őket.

Csakhogy ezek nem ártalmas és nem is politikai dolgok ám. És tényleg nem értem, kit, miért zavar, ha pl. a melegek állam által is elismert élettársi kapcsolatban élhetnek egymással? Jó, ne hívjuk házasságnak, mert az jogilag mindig is egy nő és egy férfi életközösségét jelentette (és egyébként sem lesz egyik meleg a másik felesége/férje - már csak megszólítás szintjén sem), de legyen egy ennél semmivel sem kevesebb, csupán nevében eltérő polgári jogi intézmény az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolata.

Minél több buzi mutogatja magát, annál több lesz az igaz magyarok közt is a buzi!
Van, aki szerint a homoszexualitás fertőző. Tehát ha a társaságodban van egy meleg, akkor te is azzá válsz. Jáj.
De képzeljétek, nem lesz meleg az sem, akit melegek nevelnek fel. Pontosabban azért még nem lesz meleg, mert melegek nevelték fel. Szerető, gondoskodó, elfogadó családi közegben. Amit heteró párok sem biztosítanak feltétlen (emlékszünk ugyebár: családon belüli erőszak, NANE meg a Morvai Krisztina?), a csonka családokról nem is beszélve.
Ja, hogy a buzik pávatollal a seggükben riszálják magukat a felvonulásokon? Hmm, heterók nem csinálnak hasonlókat? Hazai (höhö, celeb! celeb! jaj, de jó szó ez, hogy celeb!) pornósztár nevelhet gyereket minden további nélkül? Meg a Terriblekk?
Szerinted melegek közt nincs olyan, akit megbotránkoztat más meleg viselkedése - éppen ugyanúgy, ahogy heterót is megbotránkoztat más heteró viselkedése? Jé, ők valójában tök ugyanolyan emberek lennének, mint mi, csak a saját nemükhöz vonzódnak?

Nekem nincs velük bajom, csak ne mutogassák magukat az utcán.
Tudod, ezzel elismered, hogy valójában nem tolerálod őket. Bezárnád őket a négy fal közé, mert úgy gondolod, a hétköznapokban annak megjelenése, hogy két férfi/nő szereti egymást, és kézenfogva szeretnének menni a nyílt utcán... ártalmas. De kire? Kire? A gyerekedre? Azt hiszed, nem fintorog/röhögcsél/bámul a parkban egymást faló, heteró tini párok láttán? Ugyanúgy nem érti, vagy csak homályos elképzelései vannak arról, mit csinál ott az a két ember. Meddig tart elmagyarázni neki, hogy ők heterók, de vannak, akik meg homók. Mindig voltak, mindig lesznek. És bármily hihetetlen, nem lesz a gyerekből azért homokos, mert ezt elmondtad neki.

Isten szemében bűn a homoszexualitás.
Ja, jön itten mindgyá' Szodoma és Gomora. Isten elfordítja orcáját az igaz Magyarországtul, mert sok benne a buzi. Na, nem nevetni, van aki szentül hisz ebben, és egyik kezében transzparensre írt, különféle bibliai idézetekkel, a másik kezében a Szent Írással felszerelkezve ácsorgott a kordon mögött, miközben azt mondta a felvonulóknak: "Térjetek meg! Térjetek meg!"
De hát én inkább nem pofázok bele, tekintve hogy már a lövői katolikus pap is megmondta, bűnös kapcsolatban élek, mint mindenki, aki a Katolikus Anyaszentegyház előtt, ja, bocsánat, szóval az ő szervezésükben Isten színe előtt nem kötött házasságot, és úgy él együtt más személlyel.

Miután az Egyesült Államok függetlenedett a Brit Birodalomtól, egyes államok úgy gondolták, nem kell semmiféle törvénykönyv, mindent elintéznek a Biblia útmutatásai szerint. Találd ki, mi sült ki belőle.

Változik a világ, az emberek felfogása, és eddig senki, de senki nem győzött meg róla, hogy ez csak és kizárólag rossz lehet, és vissza kell térnünk nagyanyáink felfogásához. Sőt.
A XX. század legelején a férfiak csapatostul ácsorogtak az omnibuszok megállóiban arra várva, hogy a lépcsőn lelépő nők felhúzzák a bokájukról a hosszú, földet seprő szoknyát. Micsoda perverz disznók, mi? Régen büntették a házasságtörést, a fajtalanságot (csak így, erőszak nélkül, értsd: a homoszexuálisok kölcsönösen akart szexuális együttlétét); nem is oly régen még nem számított bűncselekménynek a házasságon belül elkövetett nemi erőszak.

Meg kell védeni ezt az országot az idegenszívűektől, a homokosoktól, a cigányoktól és mindenkitől, aki... aki? Aki nem dobál kockakövet meg Molotov-koktélt a rendőrökre? Aki szerint ez bűncselekmény, és nincs mit szépíteni rajta? Aki szerint a melegek házasodhatnak? Mi teszi a magyart?


Unom, hogy folyton másokban keressük a hibát, és még mindig '56-on meg Trianonon kesergünk. Mintha mi lennénk az egyetlen szerencsétlen sorsú nemzet a világon, akiknek ráadásul még a hosszú, enyhén depressziós himnuszát is felgyorsítják pár taktussal illetve nem játsszák végig a sportversenyeken. Ha végre nyer egy magyar, ugyebár. Mert mi ott is mindig olyan szerencsétlenek vagyunk.

Szerintem azt sem tudjuk, milyen jó dolgunk van itt, Európa köldökében.**

Unom azt a mérhetetlen pesszimizmust, amit most oly közkedvelt hangoztatni, miszerint a magyar nem összetartó, nincs önbizalma, senkikből áll, akik nem mérhetők a nagy elődökhöz, meg egyébként is, mi mindig csak megszívtuk. Ja lehet, de miért nem változtatunk ezen? Talán nagyban is az megy, ami kicsiben: ha egy hihetetlenül negatív ember megérzi a másikból áradó pozitív kisugárzást, rögtön szükségét érzi leszívni azt? Lehangolni a másikat, hogy itt semmi se jó, semmi se lesz jobb, és jaj, jaj, jaj de szar nekünk!
Helyes. Mondd el még magadnak úgy háromszor, és tényleg, de szar lesz neked. Főleg azoktól öröm ezt hallani, akiknek aztán tényleg, de tényleg rohadtul semmi okuk ilyeneket hangoztatni.***

Nem értem, honnan az a zsigeri, elmebetegséggel határos gyűlölet, ami arra késztet embereket, hogy a kordon mögött állva magukon kívül üvöltözzék: "Mocskos buzik! Mocskos buzik!" Konszolidált kinézetű nyuggerekről meg fiatal apukáról van szó, gyerekkel a nyakában. Nem, nem a csuklyás futballhuligánokról, akiktől tulajdonképp nem is vár mást az ember. Ennyire sok idejük van? Erre nevelik a gyereket?

Szerintem ez ugyanolyan szégyentelen és szánalmas, mint a "pávatollas buzi" vagy a piadesztára emelt, és színésznőnek kikiáltott celeb (jajj, alig vártam, hogy leírjam ezt a szót, hogy celeb!) pornósztár. Meg a Győzike, mert a kép csak így lesz teljes. Na jó, csak majdnem.



*Tudom, veszélyes, mert visszaüt.
**Hobo Blues Band: Hely a térképen
***Legutóbbi klassz élményem egy kisboltban volt, Szegeden, ahol a korombéli eladó csaj minden átmenet nélkül rákezdte, hogy mekkora szar az egész élet, nem lesz nyugdíjunk, nem lesz semmi az országból, pár hónap, és 400 Ft. lesz egy kenyér, és jaj, és jaj, és jaj és csak jaj, én meg egy liter tejjel a kezemben egyre csak hátráltam kifelé, arcomra fagyott mosollyal, és valami egészen mélyről éreztem a felém áradó móriai hideget. Annyit mondtam a csajnak, hogy igen, elhiszem, de nem vagyok hajlandó idegesíteni magam olyan dolgokon, amik 1. évtizedek múlva következnek be, ha bekövetkeznek, 2. és/vagy nem is tudok rajtuk változtatni, bármit is teszek. Azt nem tettem hozzá, hogy "anyád, lehet, hogy erre vevők a nyuggerek, de én utálom, ha vadidegenek a lelki szemetesládájuknak használnak."

0 Response to "445."