568.

Bejegyezte: Bejja , 2008. december 7., vasárnap 19:59

Nehezen tudnám megfogalmazni, mi nekem az akitől a következőkben idéznék, nem nevezhetem barátnak a szó klasszikus értelmében, de többnek érzem egy kedves ismerősnél. Ő is építgeti a házam, a kertem szépséges szavaival, soha meg nem írt ódáival melyeket nekem címez, hát most elloptam néhány szavát, hogy ti is lássátok.


"Az ódaírás nehéz, és embert próbáló feladat, ami sokszor évekig, ne adjisten évtizedekig is eltarthat. Az ember sokszor elakad, nem találja az odaillő szavakat. Ilyenkor egy kicsit pihentetni kell a témát, és valami másba fogni, ami eltereli a figyelmet. Az alábbi kurta mese egy ilyen ódaírói-válság eredménye.

(Címadásban soha nem voltam jó, ezért ha valakinek van ötlete, azt szívesen fogadnám.)

***

Réges-régen, az idők hajnalán, amikor a világ fiatal volt, az aranykoronás Nap és az ezüstarcú Hold még a földet járták. Pásztorai voltak az állatoknak – a Nap a világosság, a Hold pedig az éjszaka teremtményeinek – s olyan jól végezték a dolgukat, hogy akkoriban semmi viszálykodás nem volt a fajok között.

Fivérek voltak és költők mindketten, így hatalmuk révén tehetségük legjavával ruháztak fel az állatokat: a gepárdot kecsességgel, az elefántot bölcsességgel, a tigrist szépséggel, az antilopot ártatlansággal, és így tovább. Ám a foltos hiénát valahogy kifelejtették.

Szégyenkeztek is a hiénák sokáig, hogy nekik semmi nem jutott, amivel kitűnhetnének a többi állat közül. Végül királyuk bátorságot gyűjtött, és a Hold elé járult.

- Ó, nemes, ezüstarcú Hold – kezdte mondandóját. – Nézz végig az állatok között, s ámuldozz, mert mindegyikükben van valami, amit csodálni lehet. A gepárd kecses, az elefánt bölcs, a tigris szép, az antilop ártatlan. Csak mi, hiénák vagyunk szerencsétlenek, mert foltjaink rútak, hátsó lábaink rövidek, s ezért csak koslatunk, ráadásul bűzünk miatt elkerülnek a többi állatok. De mi is kerüljük őket, mert szégyelljük magunkat előttük.

Elgondolkozott a Hold a hiéna-király beszédén, és megsajnálta az elkeseredett állatot. Felkereste fivérét, a Napot, megtanakodták a dolgot, és harmadnapra magához hívta a hiéna-királyt.

– Király – mondta neki –, a gepárd kecses, az elefánt bölcs, a tigris szép, az antilop ártatlan. Mind csodálni való tulajdonságok. Ám neked engesztelésül, hogy kifelejtettünk az állatok közül, olyan ajándékot adok, ami felülmúlja mindezeket. Felruházlak téged – de egyedül csak téged, a királyt – a nevetés adományával.

A hiéna-király nagyon megörült, amikor ezt hallotta, s onnantól kezdve a hiénáknak nagy becsülete volt a földön. Az állatok versengve törekedtek rá, hogy megörvendeztessék a királyt, mert csengő kacagása visszhangot vert a szívükben, és fiatalságot varázsolt inaikba.

Ám ahogy az idő telt, és a világ is cseperedni kezdett, megjelent a vidéken az emberek faja. Kegyetlen nép volt. Városokat emelt a pusztában, s válogatás nélkül vadászta az állatokat, és egymást. Tetteiktől elszomorodva a Nap és a Hold elhagyták a földet, és felszálltak az égi világba.

Onnantól kezdve nem volt pásztora az állatoknak. S ahogy múlt az idő, már nem törekedtek arra, hogy megörvendeztessék a hiéna-királyt; helyette inkább eltanulták az embertől annak tulajdonságait. A gepárd kecsességét megrontotta a vérszomj, az elefánt bölcsességét a lustaság, a tigris szépségét a gőg, az antilop ártatlanságát a gyávaság – s a hiénák szívét az irigység.

Irigykedtek a királyukra is, aki – bár rég elfelejtette már, kitől kapta őse az ajándékát – a Holdra nézve minden éjjel csengőn kacagott. Irigyelték tőle nevetését, nem bírták elviselni, hogy csak királyuk rendelkezik az adománnyal, s ostobaságukban végül arra jutottak, hogy ha megízlelnék a húsát, ők is megtudhatnák a nevetés titkát. Így történt, hogy egy éjjel összegyűltek, királyukra rontottak és utolsó porcikájáig felfalták.

Azon az éjjelen az ezüstarcú Hold nem hallotta a hiéna-nevetést, ezért letekintett a földi világra. Amikor meglátta, mi történt, ezüst sikolyt hallatott dühében, amitől az állatok nyüszítve kucorodtak össze félelmükben, és az emberek rémálmokat láttak városaikban.

S a Hold megátkozta a hiénák nemzetségét. Szívükbe ültette az irigység mellé a gepárd vérszomját, az elefánt lustaságát, a tigris gőgjét, az antilop gyávaságát.

Ám hogy ártatlan királyukat kiengesztelje, lelkét magához emelte az égbe, csillagokból álló udvartartása közé. A hiéna-király azóta is ott van; csengő hangon kacag, s ezzel örök fiatalságot varázsol a Hold szívébe. Nevetését a földön csak a hiénák hallják éjjelenként, akik irigyen próbálják meg utánozni – ám hiába, mert csak vihogni tudnak, amitől minden élő szívébe undor költözik.

Ezért vált kitaszítottá a hiénák faja állatok, és emberek között."

5 Response to "568."

Just a Nasi... Says:

érdekes... nekem nagyon tetszik.

Panyi Says:

Csatlakozom! Nagyon tetszik!

Bejja Says:

szija "öreglány" :)

NUlysses Says:

Ó, ez jólesett mosolyt csalt az estémbe, és kicsit meg is hatódtam tőle (de ezt persze nem árulom el!). :) Köszönöm. :)

Bejja Says:

-.- jó akkor kezdheted az óda-írást Abdul! :*