578.

Bejegyezte: Bejja , 2009. január 18., vasárnap 11:11

A cukormázas délután ellentételeként, este megnéztük a Defiance c. filmet. Azt, amit a plakát alapján sosem. D. Craig egy erdőben bőrdzsekiben, fegyverrel a kezében, valamikor a második világháborúban. Ebből Craig, a második világháború, és a bőrdzsekis partizánok kombója nem vonzott csak. Mikor Balázs azt mondta, második világháborús dráma, ezzel az emberrel, a kedvem még inkább elment tőle. Aztán elolvastuk miről szól. Nekem a zsidómentős filmekkel mindig is problémám volt. Tudom, mi történt, tudom hogy történt, tudom nem minden zsidó volt áldozat, és nem minden német gyilkos. A lágerekben sok millióan meghaltak, és a vágóhídra ez a sok ember szinte vakon besétált. Félek megnézni az ilyen filmeket. Nehezen viselem, az esztelen, gépies gyilkolást, mint ahogyan az élvezettel kegyetlenkedő fasisztákat, és a megkínzott emberek tömegének látványát is. Megérint, azonosulok vele, elszomorít, feldühít.
Tehát, kissé szorongva kezdtem el nézni a filmet, éreztem eljön a pillanat amikor, ki kell mennem a konyhába enni, vagy ha olyan jelenet lesz akkor odabújni Balázshoz, hogy ne is lássam a részleteket.
Egyiket sem kellett megtennem.
Ez a film végre, nem moralizál feleslegesen, nem akarja elhitetni, hogy nincs düh, nincs harag abban az emberben akinek a gyermekeit vagy családját lemészárolták. Nem akarja elhitetni velünk, hogy minden zsidó áldozat, és mind lelkileg kiművelt és csodálatos ember.
Csak azt mutatja meg, hogy ember. Haragszik, dühös, és bosszút áll. Ha gyengébb jellem, akkor elállatiasodik könnyedén, vallástól, nemtől függetlenül, és ha igazságtalanság éri, fellázad.
Daniel Craig, csodálatosan játszik. Soha egyetlen filmjében sem éreztem, hogy képes többre mint Bond, most pedig olyat alakít ami hiteles.
Minden alkalommal amikor ilyen film készül, a megjelenés előtt, a forgatás közben, a bemutató után hátérzörejek támadnak, vegyük csak a Sindler listáját ahol a felhangok közt megtalálhatóak voltak a zsidó közösségek felháborodott nyilatkozatai, Sindler-t nácibarának nyilvánító kijelentések, vagy éppen a cionizmus, vagy a hiteltelenség vádjával illető újságcikkek. Ezt a filmet sem kerülte el, az ilyesfajta támadás.
A filmben szereplő Bielski testvérek megítélése miért is lenne egyértelmű? Megmentettek 1200 zsidót, megöltek jó pár embert. Zsidó partizánok voltak, először magányosan, azután csatlakoztak az orosz partizánokhoz, majd újra az általuk felépített "Jeruzsálemet" és a bennük lakókat védték.
Valahol a zsidó hitben, nem elrejtve ott az igazság, aki megment egy életet, egy világot ment meg. Hiszen, akkor annak az embernek, gyermekei majd unokái lesznek, és azoknak is gyermekei és unokái és így tovább. A Bielski testvérek, raboltak, öltek, és megmentettek 1200 világot, és ellentételezték azt az alap tézist, hogy minden zsidót vágóhídra lehet vonszolni.
Visszatérve a filmre. Ha másért nem, már azért több és jobb, bármely ehhez hasonló háborús filmnél, mert nem hagyta a rendező, hogy a klisék, és a politikailag korrekt döntések uralják a képeket. A vallási jelképek, mint pl. Káin és Ábel, a harcos zsidók képei, Samson, Salamon, vagy éppen Dávid, és a legszembeötlőbb a Pészah ünnep alaptörténete az Egyiptomból való kivonulás, a megfelelő helyen, a megfelelő módon jelennek meg.
Nem folytatom, mert órák hosszat tudnék írni róla, ezért itt a trailer és a pont, ami 10/10.
Akit meg kell említenem: Liev Schreiber, a legidősebb Bielski testvér megformálója, Jamie Bell a harmadik tesó, Mark Feuerstein aki egy újságírót alakít, és Jacek Koman aki a "rossz zsidó"-t játsza.


Kapcsoldó linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bielski_partisans
http://magyarszo.com/fex.page:2008-11-13_Bielski_partizanjai.mobile
http://www.kisalfold.hu/vilagvevo/craig_partizant_alakit_a_vitatott_szerepu_tuvia_bielskit/2083411/
csak hogy a másik oldal is szót kapjon:
http://hu.metapedia.org/wiki/Partiz%C3%A1n
http://img.kuruc.info/r/1/30753/

1 Response to "578."

Névtelen Says:

En varom a filmet, nagyon, kivancsi vagyok.
Jo amit irtal, ha megnezem, irok en is.
Hogy mas aspektust is megmutatsz,.,, csodallak.