174.
Bejegyezte: Bejja , 2007. augusztus 13., hétfő 18:27
A vanília (Vanilla planifolia) az egyetlen növény az orchideafélék közül, amelynek termése - a jól ismert vaníliarúd - fogyasz-tásra is felhasználható. Az aztékok már több mint ezer évvel ezelőtt ismerték, és kedvenc csokoládéitaluk ízesítésére használták.
A vanília kúszónövény, amely az Egyenlítő körüli övezet trópusi, párás, meleg éghajlatát kedveli. Manapság a legnagyobb mennyiségben a Bourbon-szigeteken (Madagaszkár, Comoro, Seychelle és Reunion), Tahitin, Mexikóban és Indonéziában termesztik. Virágait kézzel porozzák!
Az ültetvényeken, ahol a növényeket póznákra felfuttatva nevelik, a legmunkaigényesebb feladat a virág kézzel történő beporzása. A halványsárga, illatos virágok mindössze egy napig nyílnak, így ezt a munkát nagyon rövid idő alatt és nagy szakértelemmel kell elvégezni. Ha nem történik meg időben a beporzás, nem jön létre termés.
A sárgászöld színű, fürtökben növő rudak nagyon lassan fejlődnek, teljes beérésükhöz 6-9 hónap szükséges. Amikor a termések szedésre érettek, begyűjtik őket, de ekkor a vaníliarúd még egyáltalán nem olyan, amilyennek mi ismerjük. A további feldolgozás célja az, hogy a termésben lévő aromaanyagok - közülük talán legismertebb a vanillin - átalakításával és feldúsításával különleges ízű terméket hozzanak létre.
Ennek érdekében a rudakat több alkalommal leforrázzák, dobozokban gőzölik, napon szárítják, majd közel fél éven át érlelik. A folyamat során kialakul a vaníliarúd szép barnás-feketés színe és kiváló illata. Az érlelési eljárásra minden termesztőnek megvan a saját titkos receptje, amelyet féltve őriz, hogy cége termékét különleges kuriózumként kínálhassa. Emiatt persze a vaníliatípusok minősége, aroma-összetétele is nagyon különböző, attól függően, hogy hol, milyen módszerrel állították elő.
A vanília kúszónövény, amely az Egyenlítő körüli övezet trópusi, párás, meleg éghajlatát kedveli. Manapság a legnagyobb mennyiségben a Bourbon-szigeteken (Madagaszkár, Comoro, Seychelle és Reunion), Tahitin, Mexikóban és Indonéziában termesztik. Virágait kézzel porozzák!
Az ültetvényeken, ahol a növényeket póznákra felfuttatva nevelik, a legmunkaigényesebb feladat a virág kézzel történő beporzása. A halványsárga, illatos virágok mindössze egy napig nyílnak, így ezt a munkát nagyon rövid idő alatt és nagy szakértelemmel kell elvégezni. Ha nem történik meg időben a beporzás, nem jön létre termés.
A sárgászöld színű, fürtökben növő rudak nagyon lassan fejlődnek, teljes beérésükhöz 6-9 hónap szükséges. Amikor a termések szedésre érettek, begyűjtik őket, de ekkor a vaníliarúd még egyáltalán nem olyan, amilyennek mi ismerjük. A további feldolgozás célja az, hogy a termésben lévő aromaanyagok - közülük talán legismertebb a vanillin - átalakításával és feldúsításával különleges ízű terméket hozzanak létre.
Ennek érdekében a rudakat több alkalommal leforrázzák, dobozokban gőzölik, napon szárítják, majd közel fél éven át érlelik. A folyamat során kialakul a vaníliarúd szép barnás-feketés színe és kiváló illata. Az érlelési eljárásra minden termesztőnek megvan a saját titkos receptje, amelyet féltve őriz, hogy cége termékét különleges kuriózumként kínálhassa. Emiatt persze a vaníliatípusok minősége, aroma-összetétele is nagyon különböző, attól függően, hogy hol, milyen módszerrel állították elő.
kaptam fizut jóhír
szept 01-től nincs melóm valszeg szar hír
ha valaki tud valamit síkítson
kösz!
Sajnálom a melód! :(