225.

Bejegyezte: Bejja , 2007. október 5., péntek 12:42

A Hárs (ezt Kulinak , hogy gyógyuljon)
A germánoknál a hárs szent fa volt: a szerelmesek fája, amely termékenységet és jómódot ad. Emellett támogatja a test mozgékonyságát, meghosszabbítja az életet, és állítólag megfiatalít. Az ókori füvészkönyvekben, orvosi iratgyűjteményekben a hárs nem szerepel, pedig ma főként gyógyhatása révén ismerjük.
A gyógyszerészek orvosi hársnak vagy kőhársnak nevezik a hárs drogját. Maga a drog flavonoidokat – kvercetint és tilirozidot –, kevés, 0,04–0,08 százaléknyi illóolajat – farnezolt –, nyálkát, cserzőanyagot, valamint cián-glikozidot tartalmaz. Teája mézzel édesítve torokgyulladáskor kiváló köhögéscsillapító: egyszerre köptet és oldja a nyálkát. Izzasztó hatása miatt a lázcsillapításban sem utolsó. Gyomorerősítő teák alkotórésze. Enyhe nyugtató hatása is van. A hársfavirágból készült tea meghűléskor, köhögés ellen az egyik legrégibb népi gyógyszer. A náthát sikeresen leküzdhetjük, ha hársfateát iszunk, és egyidejűleg fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdőt veszünk. A természetgyógyászok felfedezték, hogy igen jó hatású, ha bélbántalmak és hasmenés esetén hársfából égetett, porrá zúzott faszenet veszünk be. A vastagbél görcsös állapota esetén is segít a hársfaszén. A népgyógyászat szerint a hárs fontos szerepet tölt be a reumás fájdalmak csillapításában. A hársfavirágtea fájdalomcsillapító hatását köszvényes panaszok esetében is észlelték már. Enyhe anyagcsere-aktiváló szer. Vizeleterősítőnek”, vizelethajtónak szintén használható. Önállóan is kiváló, ám hatását más gyógynövények fokozzák.
A legidősebb hársfát, az angliai Bristol melletti Westonbirt arborétumban kétezer évesre becsülik. Valószínű, hogy ez az adat kissé túlzó, mindenesetre több száz éves kislevelű hársak Európa-szerte akadnak. A hársfát a fakitermelés során többnyire tűzifának aprítják össze, pedig világos fája szép alapanyaga lehet szobroknak is. A középkorban például hársból Mária-képeket és szentfigurákat faragtak, és „Lignum sacrum-nak”, szent fának nevezték.

És hogy, kimerítsem a temetőmániám által összegyűjtött infokat is, Szőkedencsen egy 700 éves Hársfa áll a temetőben.
Vajon a Hárslevelű névvel illetett borok azért kapták a nevüket, mert a szölőfajta levele hasonlít a hársfalevélre??? Borászok jelentkezését várom:)

1 Response to "225."